Wonen

IN LUNTEREN

Wat zit er

in de buurt

De omgeving

Lunteren is een dorp uit de gemeente Ede en ligt precies tussen Ede en Barneveld in. Beide plaatsen zijn binnen een kwartiertje met de auto goed te bereiken. Geografisch gezien is Lunteren het middelpunt van Nederland. Sinds 2021 telt het dorp ongeveer 13.500 inwoners, verdeeld over het bruisende dorp zelf en het grote aantal boerderijen eromheen. Het dorp heeft een eigen station met een treinverbinding tussen Ede-Wageningen en Amersfoort. Daarnaast ligt de A30 op twee minuten rijden vanuit het centrum, waardoor ook de grote steden in Nederland makkelijk te bereiken zijn.

De Klomperweg

De Klomperweg in Lunteren is een lange kronkelende straat die tot ver buiten het dorp rijkt. Vanuit het centrum kom je op de Klomperweg een ruime variatie aan vrijstaande en twee-onder-een-kapswoningen tegen. Dit zorgt voor een vrolijk en gezellig straatbeeld. Wanneer je verder rijdt, kom je langs verschillende mooie boerderijen en landerijen die allemaal hun eigen unieke eigenschappen hebben.

  • Centraal gelegen in Nederland
  • Dichtbij natuurgebied De Hoge Veluwe
  • Binnen 15 min. met de auto in Ede en Barneveld
  • Eigen tuin en parkeervoorziening
  • Centrum en NS-station: 2 min. fietsen
  • A30: 3 min. met de auto
  • Horeca-, sport-, onderwijs-, kinderopvang-, en zorgvoorzieningen op fietsafstand

SHOPPEN, SPORTEN en NATUUR

Het centrum van Lunteren is ontzettend gezellig. Er zijn supermarkten, (kleding)winkels en eetgelegenheden die op loop- en fietsafstand te bereiken zijn. Ook voor sporters is er genoeg te doen. Er is een voetbalclub VV Lunteren, tennisvereniging, manege en sporthal waar onder andere een volleybalclub, turnvereniging en badmintonclub inzitten. Maar de natuurlijke omgeving zorgt ervoor dat het ook voor mountainbikers en wielrenners een ideale plek is om lekker bezig te zijn. Want het dorp ligt aan de rand van Nederlands grootste natuurgebied De Veluwe.

VAN NOUGATFABRIEK

naar groene woonwijk

Vraag aan de inwoners van Lunteren iets te vertellen over de historie van het Gelderse dorpje en vrijwel iedereen begint over de oude nougatfabriek van Marandi. Midden in het dorp aan de Klomperweg begon de familie Van Voorthuizen vanuit huis met het maken van soft nougat. Het lekker zachte tussendoortje voor bij de thee of koffie. Al snel wordt deze lekkernij een begrip in de omgeving. 

Wanneer in 1960 Dick van Voorthuizen en zijn vrouw Riek de kleine bakkerij overnemen, duurt het niet lang voordat ook de rest van Nederland het zoete snoepgoed in de armen sluit. Langzaam zorgt het stel ervoor dat de fabriek op de Klomperweg uitgroeit tot een producent van wereldformaat. De heerlijk zachte tussendoortjes slaan in de jaren zowel binnen Nederland als ver daarbuiten aan.

Na het overlijden van Dick van Voorthuizen neemt snoepfabriek Lonka het familiebedrijf in 2008 over. Een paar jaar later besluit Lonka om de productie noodgedwongen te verhuizen en de fabriek definitief te sluiten. Jarenlang rook het in de wijde omgeving wekelijks naar de gebrande pindalucht, wat niet voor iedereen in de omgeving even aangenaam was. Nadat de grote fabriekshal leeg kwam te staan, werd er in 2015 een bedrijfsverzamelgebouw van gemaakt. Meerdere kleinschalige bedrijven maakten dankbaar gebruik van de vrij gekomen ruime bedrijfsruimte.

“Wonen op het Marandi terrein zal waarschijnlijk net zo smaken als de nougat: naar meer!”

SCHRIJF JE IN

voor jouw droomhuis

Heb je een mooie woning gezien en zie jij jezelf er al wonen? Schrijf je dan in!
Inschrijven kan tot 7 februari 10.00 uur.